Mediasul medieval

 

Cu siguranță, perioada cu care Mediașul se identifică drept unul dintre cele mai importante centre comerciale și meșteșugărești din Transilvania, este perioada medievală. Din această epocă s-au păstrat monumente istorice de o incontestabilă valoare culturală, care pot fi admirate și în zilele noastre în orașul care s-a ridicat pe malurile Târnavei Mari.

Biserica Sfânta Margareta

Poate fi considerată, pe bună dreptate, una dintre emblemele orașului. Este menționată pentru prima dată într-un document din 1447, sub denumirea de „Die Evanghelische Pfarrkirche der Heiligen Margarethe aus dem Marktflecken Mediasch”. Se află chiar în centrul complexului de fortificații cunoscut sub numele de ”Castel”. Construcția a fost terminată în anul 1448, după cum se menționează în cronica lui Georg Soterius.

Interiorul bisericii prezintă o diversitate culturală deosebită, picturile din nava centrală fiind cele mai valoroase. Printre picturi se pot observa scuturi foarte frumos pictate, blazoanele lui Matei Corvin și ale Batoreștilor, însă altarul, restaurat în anul 1971, atrage ca un magnet privirile tuturor celor care trec pragul bisericii.

Baldachinul amvonului datează din anul 1679 și este opera maeștrilor Paul Demosch și Sigismundus Moss, având capetele decorate cu îngeri, măști, heruvimi și alte elemente decorative complexe. Orga este realizată de un meșter sas sibian, pe nume Johann West și datează din anul 1678.

Tot de o mare valoare istorică sunt și pietrele funerare. În incinta bisericii se află lespedea de mormânt a umanistului medieșean Christian Schaeseus, gresia crucificată a preotului Georg May și a soției episcopului Georg Theilesius, Barbara Theilesius. Biserica Sfânta Margareta a păstrat și expune numeroase exponate valoroase, ca de exemplu o cristelniță din bronz, covoare turcești din Anatolia, reliefuri decorative, texte și scrieri vechi. În armonie cu Biserica Sfânta Margareta, se află Turnul Trompeților, înălțat cu trei etaje în anul 1500, când Mediașul a devenit oraș. Din cauza noilor înălțări efectuate, subasmentul inițial a cedat, iar turnul nu și-a mai păstrat poziția verticală. Cu o înălțime de 68,5 m, Turnul Trompeților era, în anul 1969, printre cele mai înalte 12 construcții din lume. Clopotul datează din anul 1488 și bate orele cu un ciocan care este acționat mecanic. În anul 1880, s-a montat un ceas prevăzut cu patru greutăți a câte 100 kg. În epoca feudală, acest turn era principalul loc pentru observație din oraș.

Castelul

Ansamblul de fortificații din cetatea medievală cuprinde următoarele monumente istorice:

Casa parohială

Este cea mai veche locuință zidită din Mediaș, construită la exteriorul primului zid de apărare.

Locuința Capelanului

Este construită perpendicular pe direcția laturii mari a casei parohiale.

Primăria veche

Prima Primărie a fost atestată documentar în 1583 și se afla în interiorul Castelului. Începând cu anul 1855, sediul Primăriei s-a aflat în clădirea din Piața Regele Ferdinand I.

Scara acoperită

Cale de acces în castel, cu o boltă realizată în stil gotic tardiv „a vela”. Pe cele două paliere există uși de acces spre grădiniță și spre vechea închisoare.

Turnul Clopotelor

Adăpostea clopotele bisericii, cel mai vechi datând din anul 1449. Era cunoscut și sub numele de Turnul Porții. Inițial, a fost zidit din piatră și cărămidă, iar la reparațiile din 1695 s-au folosit numai cărămizi la nivelurile superioare.

Turnul Croitorilor

Se afla în grija breslei croitorilor. Era prevăzut cu guri de aruncare, puse în evidență prin arcele care le încadrează și consolele de susținere.

Turnul Funarilor

Este alipit casei natale a lui Stephan Ludwig Roth. În secolul XIX, este cunoscut drept „turnul slăninilor”, pentru că aici își adăpostea comunitatea săsească proviziile de slănină afumată.

Turnul Mariei

Se remarcă prin crenelurile care îi conferă un farmec aparte. În timpul epidemiilor de ciumă, a fost folosit și drept capelă pentru oficierea slujbelor.

Turnul Școlii

Aflat la vest de Turnul Funarilor, este înglobat în clădirea școlii construite în 1713. Se mai pot observa doar primele două niveluri, cele superioare fiind demolate în secolul XIX.

Alte monumente medievale

Casa Hann

Datează din secolul XVI și are acoperișul în formă gotică.

Casa Rosenauer

A fost construită în anul 1621 și este una dintre micile bijuterii arhitecturale ale Mediașului, cu o curte mică, decupată spre dreapta. Acoperișul are două lucarne în formă de ochi. Se presupune că la subsol există o rețea de tuneluri și pivnițe, care erau utilizate în caz de evadare.

Casa Schuller

A fost construită în stilul Renașterii din Transilvania și a fost restaurată de renumitul arhitect Hermann Fabini. A fost atestată documentar în anul 1558, cu ocazia întrunirii dietei de la Mediaș sub patronajul lui Sigismund Báthory, însă în urma restaurării efectuate în anii 1995-1997, s-a descoperit că această casă este mult mai veche. A fost reședința familiei Schuller, unul dintre primarii Mediașului timp de mai multe generații și a funcționat ca han și birt. În ultimul secol a aparținut lui Helmut Karres.

Casa Schuster-Dutz

A fost construită în jurul anului 1690 și reparată în 1813. A aparținut unui cunoscut poet local, care scria poezii în dialect săsesc. Între anii 1783-1900, la parter a funcționat o farmacie. Poarta era o decorată cu o emblemă, iar ferestrele de la parter sunt protejate de două grilaje cu motive florale și ghirlande, din fier forjat.

Școala Piariștilor (Casa Guggenberger)

A fost construită în jurul anului 1740 și a funcționat ca școală pentru călugării din ordinul piariștilor. Ulterior, a fost redecorată în stil neoclasic, dar la interior se păstrează o linie gotică târzie.

Turnul Aurarilor (Forkesch)

Era unul dinrte cele trei turnuri principale ale orașului. A fost construit între anii 1494-1534. Sub acoperiș se află o galerie de strajă din lemn, iar pe fațade se pot vedea guri de tragere înguste. În trecut, la parter a funcționat o farmacie.

Turnul Fierarilor

A fost construit în secoul XVI în stil baroc și a fost reconstruit în anul 1641, fiind unul din punctele orașului aflate adesea sub asediu.

Turnul Pietrarilor

A fost construit în perioada 1504-1534 și avea rol de poartă de intrare în oraș. În interiorul său își desfășurau activitatea breasla pietrarilor și cea a zidarilor.