12672017

Despre

Mediaș, un burg transilvănean de poveste

Descoperă locuri de basm, pășește într-un oraș modern care-ți deapănă legende din trecut prin fiecare colțișor al său.

Secole întregi au trecut de când au fost ridicate zidurile vechii cetăți. Perioada medievală este una emblematică pentru Mediaș, orașul fiind recunoscut în această vreme drept unul dintre cele mai importante centre comerciale și meșteșugărești din Transilvania. Din această epocă s-au păstrat monumente istorice de o incontestabilă valoare culturală, care pot fi admirate și în zilele noastre în orașul de pe malurile Târnavei Mari.

Mediașul este un oraș pitoresc care îmbină vechiul cu noul, într-o diversitate de stiluri arhitectonice. Orașul are o vechime de peste 750 de ani, fiind menționat pentru prima dată, într-un document istoric în anul 1267, astfel fiind unul din cele mai vechi orașe ale României.

Orașul și-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri și bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porți principale și 4 secundare de acces în vechea cetate. Biserica fortificată Sfânta Margareta deține un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. În această veche biserică a fost închis domnitorul Țării Românești, Vlad Țepeș, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin. Tot aici, principele transilvănean Ștefan Báthory a fost ales în funcția de rege al Poloniei. Altarul de la Mediaș este o capodoperă a goticului transilvănean.

Centrul istoric este un adevărat muzeu în aer liber, iar monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Aici, poți vizita obiective de o valoare istorică și arhitecturală inestimabilă, printre care Turnul Croitorilor, Turnul Trompeților, Turnul Clopotelor, Casa Schuller, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor sau Complexul Arhitectural Franciscan, care adăpostește exponate de mare valoare: tezaurul de la Șeica Mică, tezaurul de la Panade.

Mediașul și împrejurimile lui sunt renumite și pentru faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei orașului, zona fiind supranumită în vechime „Țara Vinului” sau „Weinland”, așa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI). În romanul “Dracula”, scriitorul irlandez Bram Stoker relata că, la nunta contelui valah, vinul a fost „cel auriu de Mediaș”.

Bine ai venit la Mediaș! Descoperă un oraș de poveste!