Economia locala

Vechile bresle meșteșugărești din Mediaș s-au reorganizat în secolul XIX sub forma unor fabrici, care s-au dezvoltat pe parcurs. Împreună cu dezvoltarea Mediașului ca centru de exploatare a gazelor naturale la începutul secolului XX, Mediașul s-a transformat într-un oraș cu o industrie foarte dezvoltată și diversificată. Printre cele mai importante fabrici și firme care există la ora actuală în Mediaș se numără următoarele:

 

SNGN Romgaz SA

Având sediul central în Mediaș, este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Obiectul de activitate principal al societății îl reprezintă extracția hidrocarburilor.

 

SNTGN Transgaz SA

A fost înființată în anul 2000, prin desprinderea de Romgaz, fiind singurul transportator național de gaze naturale, făcând legătura dintre companiile care se ocupă ce extracția și distribuitorii autorizați.

 

Parcul Industrial Automecanica

A fost înființat în anul 2007, desfășurând activități comerciale și de producție în parteneriat cu societăți din Europa în domeniul automotivelor. În cadrul parcului industrial își defășoară activitatea și alte companii, cu piața de desfacere în România, dar și în plan extern: Schrader, Langendorf, JLG etc.

 

Emailul

SC Emailul SA Mediaș are ca obiect de activitate producerea și comercializarea vaselor emailate și a vaselor cu interior de teflon. Este o fabrică ce se mândrește cu o tradiție îndelungată în Mediaș, încă din anul 1921.

 

Armax Gaz

Compania este lider național în producerea de aparatură și echipamente destinate industriei de petrol și gaze.

 

Relee

Societatea a fost înființată în 1954, când se produceau doar câteva obiecte de uz casnic. Începând cu anul 1991, pe lângă producția de relee electrice pentru automatizări industriale, micromotoare electrice, electromagneți și altă aparatură electrică, Relee Mediaș își diversifică gama de produse cu întrerupătoare și comutatoare pentru uz casnic, corpuri de iluminat, dulii cu filet pentru lămpi electrice, accesorii pentru instalații electrice și alte bunuri de larg consum.

 

Medimpact

Societatea comercială Medimpact a luat ființă în anul 1881, sub forma unui atelier de tăbăcărie aflat în proprietatea lui Samuel Karres. În prezent, Medimpact Mediaș produce încălțăminte, articole de echitație și marochinărie, inclusiv încălțăminte militară, încălțăminte de protecție și încălțăminte pentru echitație și vânătoare. Fabrica are o capacitate de producție de 15.000 perechi de încălțăminte lunar și 1.000 articole de marochinărie.

 

Geromed

Fabrica de sticlă are o tradiție de zeci de ani, fiind înființată în anul 1921 și având ca principal obiect de activitate producerea plăcilor de sticlă. În prezent, Geromed produce geamuri prelucrate pentru construcții industriale și civile, geamuri pentru mobilier, uși, rafturi cu vitrină pentru magazine și farmacii, acvarii, geamuri pentru sere, geamuri securizate și emailate, geamuri duplex securizate pentru locomotive, geamuri securizate pentru autoturisme etc.

 

Dafora

Este o firmă specializată în activități de foraj petrol și gaze, servicii de construcții industriale și civile și servicii de mecanică generală și tâmplărie. Inițial o fostă sucursală a Societății Naționale de Gaz Mediaș, a devenit întâi societate pe acțiuni, iar apoi companie privată în 1998.

 

Kromberg Schubert

Este un producător german de cablaje pentru industria auto și sisteme electrice. Din anul 2004, a fost deschisă o fabrică în orașul Mediaș.