Inovație

Contribuții importante în domeniul aviației

Istoria Mediașului este strâns legată de istoria aviației românești prin prisma faptului că aici a fost relocată în anul 1921 Școala Tehnică a Aeronauticii, pe locul unde s-a aflat o veche cazarmă tereziană, folosită apoi ca unitate de husari și ca detașament de cavalerie. Aici, Hermann Oberth a realizat o serie de experimente în atelierele școlii, descoperind compatibilitatea azotatului de amoniu cu necesitățile de propulsare ale rachetelor.

De-a lungul deceniilor, școala și-a schimbat titulatura de câteva ori, fiind cunoscută mai simplu sub numele de „Școala de Aviație”. Începând cu anul 2004, școala a fost dislocată în garnizoana Boboc-Buzău, unde funcționează într-o nouă structură împreună cu Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”.

 

 


Centru de exploatare a gazului METAN

Mediașul este recunoscut pentru faptul să este un important centru de exploatare al gazului metan, încă de la începutul secolului XX. După descoperirea unor zăcăminte de gaze naturale în localitate Sărmășel, județul Mureș, în 1909, s-au pus bazele industriei gazelor naturale în România.

În anul 1925, a fost înființată Societatea Națională de Gaz Metan SONAMETAN, cu o Direcție de Exploatări Tehnice la Mediaș. Societatea primește numele de Romgaz în anul 1991 și își consolidează poziția de lider în activitatea de explorare, exploatare și înmagazinare a gazelor naturale în România, cu sediul central în orașul Mediaș.

Tot în domeniul exploatării gazelor naturale, se remarcă și contribuțiile aduse de inginerul medieșean Pericles Svonoros, care a fost deținătorul mai multor brevete de invenție și a activat timp de peste patru decenii în industria gazului metan.

 

Primele obiecte din cristal fabricate în România

În anul 1972, a fost produsă prima bucată de cristal din România, la fabrica Vitrometan din Mediaș. Fabrica din Mediaș era singura din țară care producea cristal ce conținea 24% plumb, acesta fiind un element care conferea o calitate deosebită și o luminozitate aparte obiectelor din cristal. Produsele din cristal erau exportate în întreaga lume, iar printre cele mai importante realizări ale fabricii se numără cele cinci candelabre din cristal care împodobesc Casa Poporului. Cristalul de Mediaș a ajuns în Japonia, SUA, dar și în Europa Centrală.