Personalități din Mediaș

Christian Schesaeus

1535 1585

a fost un cunoscut poet și umanist. S-a născut la Mediaș, fiind fiul judelui regal Stephan Schesaeus. A frecventat școala gimnazială din Brașov, iar în anul 1556 s-a înscris la Universitatea din Wittenberg. S-a întors în Transilvania în anul 1558, fiind diacon la Cluj, iar din anul 1561 a devenit preot în localitatea Dupuș. A murit în anul 1585, în urma unei epidemii de ciumă. Piatra sa funerară poate fi văzută și astăzi, în stânga altarului bisericii Sfânta Margareta din Mediaș. A avut o activitate literară bogată, lăsând în urmă elegii, ode și eseuri religioase.

Michael Weiss

1569 1612

a fost un istoric și politician, jude al Brașovului în anul 1612. Tatăl lui Michael Weiss era originar din Boemia, însă s-a stabilit la Mediaș, unde a devenit primar. În 1586, Michael Weiss a plecat din Mediaș și a lucrat în slujba cancelariei maghiare de la Praga. La vârsta de 20 de ani, a fost înnobilat de către împăratul Rudolf al II-lea. În 1590, s-a întors în Transilvania și s-a stabilit la Brașov, unde a urmat o strălucită carieră diplomatică. A murit în timpul unei lupte la Feldioara între oștirea brașoveană și oastea lui Gabriel Báthory, care dorea să supună Brașovul. A lăsat în urmă mai multe scrieri, referitoare la istoria Transilvaniei, în special a Brașovului.

Laurențiu Toppeltinus

1640 1670

a fost un cunoscut istoric, născut în Mediaș. Lucrarea sa fundamentală este „Origines et occasus Transsylvanorum”, despre obiceiurile și istoria diferitelor popoare din Transilvania. A susținut originea romană a românilor, multe dintre ideile sale fiind preluate și de alți istorici ai vremii, ca de exemplu Miron Costin.

Matthias Miles

1639 1686

a fost scriitor și cronicar. S-a născut la Mediaș, a studiat apoi la școala gimnazială din Brașov și la Univeristatea din Wittenberg. În 1660 s-a întors în orașul natal, unde a devenit director de școală. În 1661, a devenit secretarul lui Johann Kemény și a fost trimis în misiuni diplomatice la Viena. S-a stabilit apoi la Sibiu, făcând parte din consiliul orașului. A lăsat în urmă o cronică istorică a Transilvaniei în timpul secolului XVI.

Stephan Ludwig Roth

1796 1849

a fost un cărturar, om politic și reformator al învățământului. A fost fiul lui Gottlieb Roth, directorul liceului din Mediaș. A studiat teologia la Tübingen, dar a acumulat și cunoștinte din domeniul pedagogiei, fizicii, chimiei și matematicii. În 1820 obține titluld e doctor, iar un an mai târziu devine directorul liceului din Mediaș. După ce este schimbat din funcția de director, ajunge preot în localitatea Nemșa, începând cu anul 1834. În cariera sa publicistică a abordat diferite teme, susținând cauza recunoașterii drepturilor națiunii române. Ia parte la adunarea de pe Câmpia Libertății de la Blaj, în 1848, iar un an mai târziu este arestat și executat. Osemintele sale au fost depuse în cimitirul evanghelic din Mediaș.

Andreas Brecht von Brechtenberg

1805 1842

a fost poet și a scris și piese de teatru care nu au fost încă publicate. S-a născut la Mediaș, fiind profesor la gimnaziul din oraș în perioada 1830-1840. A murit la Budapesta.

Ștefan Moldovan

1813 1900

a fost protopop al Mediașului în perioada 1847-1849. S-a numărat printre fruntașii revoluției române din Transilvania și a publicat mai multe documente referitoare la istoria românilor în diferite publicații.

Andreas Graser

a fost autorul mai multor documente despre istoria Mediașului și fiul directorului liceului din oraș între anii 1849-1855. În 1852, a publicat lucrarea „St. L. Roth, viața și opera”, ca un omagiu adus lui Stephan Ludwig Roth.

Hermann Oberth

1894 1989

a fost unul dintre părinții fondatori au astronauticii. Născut la Sibiu, a studiat la Cluj, München, Heideberg și Göttingen. A fost profesor la liceul Stephan Ludwig Roth, unde a predat matematică și fizică. A proiectat primul motor de rachetă cu combustibil lichid și a realizat o rachetă în trepte. A brevetat numeroase invenții în România și a publicat mai multe lucrări de specialitate, printre care „Racheta spre spațiile interplanetare” și „Căile navigației spațiale”. Astăzi, Casa Memorială Hermann Oberth din Mediaș funcționează ca muzeu dedicat pionierilor români în spațiu.

Octavian Fodor

1913 1976

a fost un medic născut la Mediaș, membru titular al Academiei Române. Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca îi poartă numele.