Spiritul ardelenesc

 

Pe jumătate glumă, pe jumătate vorbă din popor, în Ardeal se spune adesea „Grăbește-te încet”. Acest lucru este valabil și la Mediaș, unde în general viața se scurge molcom, întocmai ca și apele curgătoare ale răului Târnava Mare. Totuși, Mediașul reușește să fie mereu surprinzător și să ofere o experiență foarte plăcută tuturor celor care doresc să cunoască mai bine viața orașului, locuitorii săi și toate acele mici detalii care alcătuiesc propria personalitate aparte a orașului.

 

Activități de petrecere a timpului liber

Încă de la începutul primăverii, parcul din Piața Regele Fedinand I este foarte animat, cu oameni de toate vârstele care se bucură de primele raze ale soarelui. În general, dacă vrei să te pui la curent cu cele mai noi evenimente din oraș, să discuți despre ultimele rezultate ale echipei locale de fotbal sau să „pui țara la cale” comentând evenimentele politice, nu se poate să nu găsești un interlocutor dispus să stea la povești în parc. La sfârșit de săptămână, dacă străzile par ceva mai goale decât de obicei, cel mai adesea medieșenii se retrag în zona Greweln, în special atunci când vor să fugă de arșița soarelui de vară la adăpostul pădurii. Sau, dacă e vreme frumoasă, pe barajul de la Ighișul Nou este locul ideal pentru un picnic sau pentru un grătar, de unde nu lipsește tradiționala „slană cu ceapă”. Pe lângă faptul că este un loc popular în rândul celor care vor să scape puțin de agitația orașului, tot aici vin și pescarii amatori, care, nu de puține ori, au reușit să realizeze aici capturi spectaculoase.

Târguri și petreceri câmpenești

Păstrând tradiția sa de vechi centru comercial și meșteșugăresc, la Mediaș se organizează încă în fiecare toamnă „Zilele recoltei”, un prilej bun pentru micii producători agricoli din împrejurimile orașului să își prezinte oferta de produse. De la fructe și legume proaspete, la dulcețuri, conserve, murături sau brânzeturi, medieșenii se grăbesc să se înfrupte cu preparate tradiționale. Și că tot veni vorba de evenimente în aer liber, nici petrecerile câmpenești nu sunt uitate. În ultimii ani a fost reînviată tradiția „maialului”, vechea sărbătoare săsească organizată în fiecare an la începutul lunii mai. Bineînțeles, s-a păstrat în continuare și tradiția „zilelor de târg”. Piața agro-alimentară este modernizată și stă deschisă în fiecare zi, însă medieșenii și localnicii satelor din împrejurimi s-au obișnuit să vină la piață mai ales joia, atunci când era de obicei zi de târg. Astfel, în zilele de joi, forfota din piață se face resimțită cel mai mult, zona devenind în general foarte aglomerată.

Microbiști de toate vârstele

Dacă este zi de meci, stadionul Gaz Metan se animă din cauza strigătelor de încurajare ale microbiștilor din oraș, deloc puțini la număr, care merg constant să își încurajeze echipa de fotbal preferată. Ca orice ardeleni, medieșenii sunt destul de temperați, așa că nu au loc incidente neplăcute și stadionul se umple de oameni de toate vârstele, de la cei mai mici, până la cei mai mari.

Mic dicționar de `ardelenisme` din Mediaș

Nu în ultimul rând, ca în orice loc pe care îl vizitezi, este bine să reușești să comunici „pe limba” localnicilor. Nu că la Mediaș nu s-ar vorbi românește, dar avem și noi regionalismele noastre, comune și altor zone din Ardeal pe care este bine să le cunoști. Iată câteva dintre ele:

A

apăi = apoi, atunci

B

barem = măcar
bistoș = sigur, cu siguranță
brișcă = briceag

C

canceu = cană mare, ulcior, în care se pune de obicei apă sau vin
a căpăta = a primi, a primi ceva în dar
chisăliță = borș
cinaș = drăguț, frumos
ciorofleacă, cioroplișcă = zăpadă pe jumătate topită, amestecată cu noroi
clichină = haină țărănească lungă, groasă
clop = pălărie
conci = coc
coșer = locul unde se ține porumbul sau se folosește și în diferite expresii pentru a sugera că ceva nu este normal/în regulă ex. ”Ceva nu-i coșer aici!”
cucuruz = porumb

F

fain = frumos
fercheș = elegant, aranjat
a se ferchezui = a se aranja
ficior = băiat
filigorie = magazie
furcuță = furculiță

G

găzdoi = om cu stare, cu avere
gingaș = pretențios

H

hintă = leagăn
hodină = odihnă
hoher = călău, hingher, om nemilos

I

ioi = vai!

 

J

jinars = vinars

L

laibăr = vestă groasă

M

mălin = floare de liliac
minten, mintenaș = imediat, repede
musai = neapărat

N

ni = uite! iată!

O

oablă = se folosește mai ales în expresia ”oablă treabă!”, adică ”treabă clară, simplă”

P

porodici = roșii

R

rântaș = sos făcut din făină prăjită în ulei, care se adaugă la diferite mâncăruri

Ș

șogor = cumnat

T

tulai = vai!

Z

zgâmboi, zgâmboiat = copil răsfățat